Vlaanderen
Een sterker slachtofferonthaal voor slachtoffers en hun naasten, de versterking van 1712, meer en professionelere hulpverlening en risicotaxatie voor daders zijn enkele van de acties uit het allereerste Vlaams Actieplan ter bestrijding van Seksueel Geweld. Zuhal Demir, Vlaams minister van Justitie en Handhaving, lanceerde het plan op 23 oktober 2020.
Federaal
De federale regering is zich ervan bewust dat maatregelen ter bestrijding van de pandemie het risico van verergering van gendergerelateerd geweld met zich meebrengen, vooral binnen huishoudens. Het is daarom noodzakelijk om dringende maatregelen te nemen en middelen vrij te maken om gendergerelateerd geweld en geweld binnen het gezin te bestrijden.
Sarah Schlitz, Staatssecretraris voor Gendergelijkheid, Gelijke Kansen en Diversiteit, stelde op 23 november 2020 het Federaal actieplan ter bestrijding van gendergereateerd en intrafamiliaal geweld naar aanleiding van de 2de golf COVID-19 voor.
Brussels Hoofdstedelijk Gewest
De Brusselse overheid heeft via onderzoek kunnen vaststellen dat ongeveer de helft van de Brusselse vrouwen al eens te maken heeft gehad met agressie. Staatssecretaris voor Gelijke Kansen Nawal Ben Hamou werkte in samenwerking met de andere ministers van het BHG en vrouwenverenigingen een dynamisch plan uit dat ze bekend maakte op 16 juli 2020 Stop Violence Brussels. Brussels plan ter bestrijding van geweld tegen vrouwen
Région Wallonne – Fédération Wallonie-Bruxelles
De regeringen van de Fédération Wallonie-Bruxelles, van de Région Wallonne en van de Commission Communautaire Francophone (COCOF) engageren zich via het Plan Intrafrancophone de lutte contre les violences faites aux femmes 2020-2024 om de sensibilisering en preventie van geweld tegen vrouwen te verbeteren, ook de begeleiding van slachtoffers en daders en de aanpak van de straffeloosheid.
|