Duurzame ontwikkeling
Duurzame ontwikkeling is wereldwijd een centraal thema geworden voor de feministische beweging. Het besef dat gendergelijkheid een voorwaarde is voor duurzame ontwikkeling, dat duurzame ontwikkeling een voorwaarde voor gendergelijkheid is volop in ontwikkeling. Overal ter wereld buigen vrouwenorganisaties zich over kwesties van duurzame sociale, economische en ecologische ontwikkeling en over de genderdimensies ervan.
Zij doen dit in de eerste plaats vanuit een genderperspectief met het oog op gelijkheid voor vrouwen en mannen. Maar ze hebben ook oog voor de ruimere context en de problematiek op zich. Ze spreken zich daarom uit over kwesties zoals de klimaatopwarming, de circulaire economie, mobiliteit, het belang van het behoud van natuurlijke hulpbronnen (bossen, oceanen, gronden)en van biodiversiteit, … .
Voor Vlaanderen neemt de Vrouwenraad samen met zijn leden deze rol op. De Vrouwenraad gaat hierbij uit van de ‘definitie van Rio’ van duurzame ontwikkeling als “evenwichtige sociale, economische en ecologische ontwikkeling die aansluit op de behoeften van de mensen vandaag, zonder het vermogen van onze kinderen en kleinkinderen (de toekomstige generaties) om in hun behoeften te voorzien in gevaar te brengen” en van de ‘klassieke’ instrumenten voor vrouwenrechten zoals het Vrouwenrechtenverdrag (1979), het Peking Actieplatform (1995), Resolutie 1325 (2000).
Duurzaam ontwikkelen gaat over ecologische evenwichten, met zorg voor behoud, draagkracht en leefbaarheid van de planeet voor alle levende wezens, maar ook over solidariteit tussen en binnen generaties en over sociale en maatschappelijke evenwichten. Duurzaamheid betreft demografische zorgen (een snel stijgende wereldbevolking) en economische overwegingen (schaarser wordende grondstoffen terwijl de vraag stijgt), maar duurzame ontwikkeling is ook sterk verbonden met basisvragen van sociale rechtvaardigheid, eerlijke verdeling en grotere toegang tot een betere levenskwaliteit en gendergelijkheid.
Het welslagen van duurzame ontwikkeling hangt af van de vraag hoe goed wij sociale, economische en milieudoelstellingen kunnen balanceren. Gender speelt hierin een belangrijke rol. Beleid, wetgeving, begroting en investeringen rond duurzame ontwikkeling moeten tegelijk gendergevoelig zijn én de sociale, economische en milieudimensie integreren.
|