
In zijn eindrapport van een participatief onderzoek naar de situatie van vrouwen in asielcentra stelde de Vrouwenraad vast dat vrouwen in collectieve opvangcentra bijzonder kwetsbaar zijn wegens de afhankelijke en onzekere situatie waarin ze zich bevinden. Ze zijn onzeker over hun toekomst, ze hebben weinig of geen mogelijkheid om zelf te beslissen over hun dagelijks leven, hun dagindeling... Ze kampen met een gebrek aan besluitvaardigheid en kennis van de samenleving waarin zij zich bevinden waardoor hun angst om iets te ondernemen of te participeren toeneemt. Vele asielzoeksters raken hierdoor in een situatie van isolement, depressie en lethargie. Deze vrouwen hebben duidelijk nood aan ondersteunende en emanciperende activiteiten - zowel binnen als buiten het opvangcentrum - die rekening houden met hun scholingsgraad, gezinssituatie en andere factoren en die hun zelfbeeld en toekomstperspectieven kunnen verbeteren.
Daarom is de Vrouwenraad in 2012 gestart met een driejarig project dat vrouwelijke asielzoekers uit hun isolement in de opvangcentra wil halen door ze in contact te brengen met lokale vrijwilligsters. Op basis van de ervaringen van asielzoeksters, vrijwilligsters en medewerksters van de 17 betrokken opvangcentra in Vlaanderen stelde de Vrouwenraad een toolkit samen met goede praktijken voor de vrouwenwerking in de opvangcentra. De toolkit biedt toepasselijke inzichten, praktische adviezen en mogelijke oplossingen voor de organisatie van empowerende activiteiten voor vrouwen in de opvangcentra.
Om de uitwisseling van goede praktijken, informatie, ideeën… verder mogelijk te maken lanceerde de Vrouwenraad de website vrouwenontmoetenvrouwen
|