• Startpagina
  • Vrouwenraad
    • Leden
    • Downloads voor leden
    • Dagelijks Bestuur
    • Medewerkers
    • Logo
  • Actueel
    • Nieuws
    • Prikbord
  • Informatie
    • Trefwoordenlijst
  • Mediatheek
    • Persberichten
    • Publicaties
    • Foto’s
    • Video’s
  • Gelijkekansenbeleid
    • Vlaanderen
    • Brussel
    • Federaal
    • Europa
    • Verenigde Naties
  • Steun ons
  • Contact
Empowerment
Arbeid
Politiek
Deeltijdswerk
Genderbeleid
CEDAW
Cybergeweld
Ouders
Seksisme
Loonkloof
Recentste update
Genderbeleid in Europa
Gendernieuws uit Europa 2019
Federaal Gelijkekansenbeleid
Geweld
Gelijkekansenbeleid in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest
Startpagina >
Actueel > Nieuws
print this page
Open brief aan eerste minister Sophie Wilmès: vrouwenrechten in nood!
Op 3 april 2020 kondigden de twaalf ministers van de Interministeriële conferentie over vrouwenrechten samen met premier Wilmès een voorbereidende werkgroep aan over de socio-economische situatie van vrouwen in lockdown. Het programma was bij voorbaat veelbelovend: rekening houden met de situatie van de vrouwen die werken in de eerstelijnsgezondheidszorg, de sociale dienstverlening en de persoonsbegeleiding, maar ook met de eenoudergezinnen en de toegang tot seksuele en reproductieve gezondheid. Sindsdien hebben we echter niets meer vernomen.

Op 3 april 2020 kondigden de twaalf ministers van de Interministeriële conferentie over vrouwenrechten samen met premier Wilmès een voorbereidende werkgroep aan over de socio-economische situatie van vrouwen in lockdown. Het programma was bij voorbaat veelbelovend: rekening houden met de situatie van de vrouwen die werken in de eerstelijnsgezondheidszorg, de sociale dienstverlening en de persoonsbegeleiding, maar ook met de eenoudergezinnen en de toegang tot seksuele en reproductieve gezondheid. Sindsdien hebben we echter niets meer vernomen. Meer dan een maand na het begin van de maatregelen stellen we ons de vraag waar de antwoorden en noodzakelijke ingrepen blijven die in deze uitzonderlijke omstandigheden de rechten van vrouwen moeten waarborgen.

In navolging van andere Europese landen is ons land in lockdown light gegaan op 12 maart. Een week later leidde de gezondheidscrisis tot een bijna totale lockdown. Deze noodtoestand werd al twee keer verlengd.

Van in het begin hebben de vrouwenorganisaties die de rechten van vrouwen verdedigen en die actief zijn in de strijd tegen geweld op vrouwen de alarmbel geluid. Omdat we dagelijks getuige zijn van de ongelijkheden en het geweld waarmee vrouwen te maken krijgen, wisten we dat opsluiting in huis voor velen onder hen catastrofaal zou kunnen zijn.
Van in het begin hebben wij – individuele of platformorganisaties, via rechtstreekse contacten, werknota’s of open brieven, langs meerdere kanalen en aan de hand van getuigenissen – de politiek verantwoordelijken geïnterpelleerd. De ongelijkheden en discriminaties waarover we het hebben, zijn niet nieuw. In tijden van crisis zijn alle elementen aanwezig om de dingen nog erger te maken.
 
Meer dan een maand later stellen we vast dat tal van de noodmaatregelen waar zo naar uitgekeken werd om de situatie voor vrouwen in een precaire situatie draaglijker te maken, voor vrouwen die het minst van hun rechten genieten, voor vrouwen die het meest te lijden hebben onder de lockdown, nog steeds het daglicht niet gezien hebben. Nochtans hadden de actoren op het terrein en de getroffen vrouwen zelf de nodige maatregelen benoemd, meer bepaald met betrekking tot steun aan sectoren waarin heel wat vrouwen werken en aan jobs in de eerste lijn, steun aan eenoudergezinnen, een vergemakkelijkte toegang tot IVF en contraceptieve middelen, de garantie van sociale en economische rechten, de rechten van migrantenvrouwen en de veiligheid van vrouwelijke slachtoffers van geweld.
 
Helaas is de lijst nog langer. U, mevrouw de eerste minister, en de ministers die deel uitmaken van de IMC, hebben die lijst al van ons mogen ontvangen.
 
Buiten enkele essentiële maar ontoereikende initiatieven in de strijd tegen geweld, kunnen we nog maar weinig afvinken van deze lijst. De problematiek in zijn geheel werd nog niet aangepakt en de vrouwen in lockdown die zich in precaire omstandigheden bevinden en te maken krijgen met geweld, ja zelfs gevaar lopen van vermoord te worden, voelen zich aan hun lot overgelaten. Ieder uur telt. We zijn nog twee weken verwijderd van de volgende IMC. Worden zij dan niet au sérieux genomen? Ze staan nochtans in de frontlinie tijdens deze crisis!
 
De ongelijkheden zijn structureel: gewoon vrouw zijn staat bijna gelijk aan zich in een precaire toestand bevinden. In tijden van crisis wordt dit dubbel zo erg. De talrijke besparingsmaatregelen van de laatste jaren door de opeenvolgende federale regeringen zijn mee verantwoordelijk voor de onzekere situatie waarin heel wat vrouwen zich bevinden.
 
Wij, vrouwen en actoren op het terrein, merken dat onze rechten nooit een prioriteit geweest zijn. Zelfs in een toestand van hoogdringendheid, zelfs tijdens een crisis op vlak van gezondheid, politiek en sociale zaken, vallen vrouwen altijd maar weer uit de boot.
 
Moeten we hieruit afleiden dat de IMC een leeg vat is? Dat de IMC struikelt over de institutionele complexiteit en over de moeilijkheid om een verstandhouding te vinden tussen het federale niveau en de regio’s? Over een gebrek aan interesse voor vrouwen en hun rechten? Over onbestaande budgetten? Over het feit dat de beslissingen elders genomen worden?
 
Mevrouw de eerste minister, echte vooruitgang in het domein van vrouwenrechten is onmogelijk zonder een sterk en globaal engagement vanuit het federale niveau. Daarom vragen de vrouwenverenigingen u, zoals dat gebeurt in andere sectoren en voor andere actoren, om binnen de bevoegde federale domeinen dringende maatregelen te nemen die de rechten van vrouwen garanderen: economie, sociale zaken, justitie, politie, financiën, migratie e.d. Deze maatregelen moeten ten minste:
 
  • De vervrouwelijkte sectoren en alle beroepen van de eerste lijn ondersteunen
    De crisis in de gezondheidszorg toont het belang van deze essentiële en sterk vervrouwelijkte beroepen en maakt de zware arbeidsomstandigheden duidelijk.
  • De economische autonomie en de sociale rechten van vrouwen waarborgen
    Vele vrouwen in een precaire arbeidssituatie vallen nu zonder werk en zonder inkomen (ze deden interims, presteerden niet-aangegeven werkuren enz.) of moeten het rooien met minder ten gevolge van tijdelijke werkloosheid, wat het dagelijks leven nog zwaarder maakt dan in normale tijden.
  • Oplossingen aanreiken om gezin en job te verzoenen tijdens de periode van lockdown en tot aan de heropening van de scholen voor alle leerlingen
    Dat kan onder meer door de invoering van een ouderschapverlof voor alle ouders, zonder enige discriminatie. De premie moet hoog genoeg liggen om een waardig alternatief te kunnen bieden.
  • De veiligheid van vrouwelijke slachtoffers van partnergeweld garanderen
    We herinneren hierbij aan de eisen die we hernomen hebben in de open brief aan de ministers/leden van de ICM. Daarbij komt dat het Comité van de Partijen van het Verdrag van Istanbul in een recente verklaring gesteld heeft dat het verdrag “op ieder moment van toepassing is en nog meer aan belang gewonnen heeft in het kader van de actuele openbare nood veroorzaakt door de pandemie Covid-19”.
  • De alleenstaande moeders ondersteunen
    Op 16 april ll. hebben wij u reeds een brief bezorgd via het Platform Alimentatiefonds met betrekking tot de problematiek van het onderhoudsgeld en de terugbetaling van de schulden gemaakt tijdens de periode van samenleven.
  • De toegang van vrouwen tot gezondheidszorg en seksuele en reproductieve rechten ondersteunen
    Voor heel wat vrouwen is de angst tijdens deze periode van lockdown geënt op reeds bestaande problemen (geestelijke gezondheid, depressies gelinkt aan moeilijke levensomstandigheden, opeenstapeling van verantwoordelijkheden enz.). We zijn bezorgd om de toegangsmoeilijkheden tot IVF (probleem van wettelijke termijnen en reeds geplande ingrepen).
  • De rechten van migrantenvrouwen (met of zonder papieren) en hun kinderen waarborgen
    Migrantenvrouwen zijn extra kwetsbaar, zowel op hun vluchtroute als in het kader van asielprocedures, onthaal en verblijf in België. Ze krijgen te maken met specifieke problemen die nog erger worden in de context van de gezondheidscrisis. We mogen hen niet vergeten.
 
We willen er nog op wijzen dat de voorbereiding van de exit-strategie ons ook ongerust maakt. Deze etappe kan enkel rechtvaardig en solidair zijn wanneer ze rekening houdt met vrouwen, mensen in precaire omstandigheden, kwetsbare personen, arme mensen, mensen die het slachtoffer zijn van racisme en discriminatie. Zo niet, kan die periode even dramatisch blijken te zijn als de lockdown zelf.
 
Mevrouw de eerste minister, de vrouwenorganisaties vragen u, zowel in crisistijd als erna, om een duidelijke positie in te nemen met betrekking tot uw vastberadenheid om alle nodige maatregelen te nemen om de rechten van vrouwen in alle domeinen te waarborgen, in overeenstemming met de internationale engagementen die ons land aangegaan is.
 
 
Ondertekenende organisaties 
 
ACRF – Femmes en milieu rural
AWSA-be – Arab Women’s Solidarity Association-Belgium
Centre de Prévention des Violences Conjugales et Familiales (CPVCF)
Collectif des femmes de Louvain-la-Neuve
Collectif féministe Kahina
Collectif Les Cannelles
Collectives & Ardentes
Conseil des Femmes Francophones de Belgique – CFFB
Corps écrits
Fédération des Centres de Planning familial des Femmes Prévoyantes Socialistes (FCPF-FPS)
Fédération des Services Maternels et infantiles de Vie Féminine (FSMI)
Femmes CSC
Femmes de Droit - Droit des femmes
Femmes et santé
Femmes Prévoyantes Socialistes
Furia
GAMS Belgique
Infor-Femmes Liège
isala
Jump, Solutions for Equality at Work
La Voix des Femmes
Le Déclic
Le Monde selon les femmes
Mouvement pour l'Egalité entre les Femmes et les Hommes - MEFH
Réseau des Femmes Immigrées et d'origines étrangères-ReFi-oe
Solidarité Femmes et refuge pour femmes victimes de violences
Synergie Wallonie
Université des Femmes
Vie Féminine
Violences et Mariages forcés de Mons
Vrouwenraad
 
 
Terug naar overzicht
Middaglijnstraat 10
1210 Brussel
t: +32 (0)2/229 38 18-19
f: +32 (0)2/229 38 66
info@vrouwenraad.be
  • Vrouwenraad
  • Actueel
  • Informatie
  • Mediatheek
  • Gelijkekansenbeleid
  • Steun ons
  • Contact