Hoog contrast NL FR EN
nederlandstalige Vrouwenraad vzw
Home
ID
Persberichten
Standpunten
Dossiers
Publicaties
Prikbord
Agenda
Gelijkekansenbeleid
Fotogalerij
Nieuwsbrief

Nederlandstalige
Vrouwenraad
Middaglijnstraat 10
1210 Brussel
t: +32 (0)2/229 38 18-19
f: +32 (0)2/229 38 66
info@vrouwenraad.be 
Links Sitemap Contact
 
 
 
U bevindt zich hier: Welkom
bloem

Welkom


  

 

 

30 september 2014
Als we mogen geloven wat er gelekt wordt, dan zouden de federale onderhandelaars deze of volgende week wel eens kunnen landen.
Het allerlaatste luik dat op tafel zal liggen betreft de verdeling van de portefeuilles. Mogen wij de partijvoorzitters Beke en Rutten eraan herinneren dat zij net voor de verkiezingen beloofd hebben om er specifiek op toe te zien dat de helft van de ministers in de nieuwe federale regering vrouwen zullen zijn?
De Antwerpse animatrice Anna Heuninck heeft voor haar animatiefilm Kassa 9 de prijs CinemaGelijk van de Vrouwenraad gewonnen. Deze prijs wordt jaarlijks uitgereikt aan een student(e) van een filmschool die met haar of zijn eindwerk blijk geeft van een verfrissende kijk op vrouwen en/of gender.

19 september 2014
De voorgestelde hervormingsplannen voor de pensioenen houden geen rekening met de specificiteit van vrouwenarbeid. Nu al ontvangt 59% van de gepensioneerde vrouwen minder dan €1000 per maand tegenover 33% van de mannen. De pensioenkloof bedraagt 23%. Crisis na crisis worden er maatregelen genomen die vrouwen penaliseren voor hun zwakke positie op de arbeidsmarkt. Die zwakke positie wordt hen verweten ('vrouwen moeten maar meer werken'), maar is het gevolg van de vele, noodzakelijke, zorgarbeid die vrouwen verrichten in een samenleving die hen geen andere keuze laat.

Juni 2014 - juni 2015
In de aanloop naar de 20ste verjaardag van het Peking Actieplatform in 2015 voert UN Women een heel jaar lang campagne  om een nieuwe impuls te geven aan de doelstellingen van Peking met hernieuwde engagementen, versterkte acties en meer middelen.
Iedere maand zet UN Women één van de 12 strategische actiedomeinen in de kijker. De Vrouwenraad volgt deze campagne op de voet op met korte reacties of aanvullingen op elk maandthema.

De Vrouwenraad toetste het Vlaams Regeerakkoord 2014-2019 aan zijn memorandum. Door het gelijkekansenbeleid v/m in te schrijven in het regeerakkoord komt de nieuwe Vlaamse regering alvast tegemoet aan een eerste aanbeveling van de Vrouwenraad. Een minpuntje is wel dat 'gelijke kansen' geen duidelijk zichtbare schakel is in de verbindingsketen.

De Vrouwenraad heeft zijn aanbevelingen voor de realisatie van gelijkheid v/m opgelijst in memoranda voor de verschillende beleidsniveaus. Wij vragen dat de onderhandelaars voor de federale en regionale regeringsvorming onze eisen meenemen bij het opstellen van de federale, Vlaamse en Brusselse regeerakkoorden. 

Raadpleeg ook onze deelmemoranda: Geweld | Gezondheid | Sociale bescherming

 

 


print

 

 

 


 
   

 
Agenda
 
'100vrouwen 100uit & Single Mama Survival Kit'


 
Prikbord
 
MILADY! Waar vrouwenrechten echt over gaan

Brochure 'Anti-seksisme: gebruiksaanwijzing'

Empowerend werken met vrouwelijke asielzoekers


 
Volg de Vrouwenraad