Hoog contrast NL FR EN
nederlandstalige Vrouwenraad vzw
Home
ID
Persberichten
Standpunten
Dossiers
Publicaties
Prikbord
Agenda
Gelijkekansenbeleid
Fotogalerij
Nieuwsbrief

Nederlandstalige
Vrouwenraad
Middaglijnstraat 10
1210 Brussel
t: +32 (0)2/229 38 18-19
f: +32 (0)2/229 38 66
info@vrouwenraad.be 
Links Sitemap Contact
 
 
 
U bevindt zich hier: Welkom
bloem

Welkom


  

 

 

januari 2015
Naar aanleiding van de bespreking van de beleidsnota Gelijke Kansen 2014-2019 in het Vlaams Parlement brengt de Vrouwenraad enkele prioritaire punten onder de aandacht.
Het platform 'Vrij Spel - Kinderen Kiezen Wel' vraagt aan de speelgoedindustrie om kinderen niet langer te beperken in hun vrije keuze van speelgoed. Speelgoed wordt vaak bestempeld als voor 'echte' jongens en voor 'echte' meisjes. Zo leren kinderen al snel waarmee te spelen en waarmee niet.  Wil jij mee bereiken dat speelgoed leuk is, kinderen uitdaagt en de creativiteit aanvuurt. Help ons en word mystery shopper!
4 december 2014
Eén van de onderdelen van de campagne 'Vrouwenkracht is vredesmacht' is de huldiging van vredesvrouwen. Platform 1325 huldigde op 4 december in de Senaat 17 nieuwe vredesvrouwen. Een ceremonie die niet misstaat in de reeks herdenkingen van het begin van de Eerste Wereldoorlog.
20 november 2014
Vandaag stelt de Vrouwenraad zijn toolkit voor met goede praktijken en succesfactoren om aan de slag te gaan met vrouwelijke asielzoekers in de collectieve opvang. Medewerk(st)ers van de opvangcentra van Fedasil en het Rode Kruis zijn massaal aanwezig, net als een aantal ex-asielzoeksters en vrouwen met het statuut van vluchteling.
Het VN-verdrag voor vrouwenrechten en België 35 jaar later 
19 november 2014
Het CEDAW-comité dat toeziet op de uitvoering van het vrouwenrechtenverdrag, behandelde in oktober 2014 het zevende rapport van België. De Vrouwenraad stelde samen met CFFB een alternatief rapport op dat begin oktober ingediend werd bij het CEDAW-comité. De brochure met een synthese van dit schaduwrapport met de voornaamste aanbevelingen kan u aanvragen bij de Vrouwenraad of hier downloaden.

19 september 2014
De voorgestelde hervormingsplannen voor de pensioenen houden geen rekening met de specificiteit van vrouwenarbeid. Nu al ontvangt 59% van de gepensioneerde vrouwen minder dan €1000 per maand tegenover 33% van de mannen. De pensioenkloof bedraagt 23%. Crisis na crisis worden er maatregelen genomen die vrouwen penaliseren voor hun zwakke positie op de arbeidsmarkt. Die zwakke positie wordt hen verweten ('vrouwen moeten maar meer werken'), maar is het gevolg van de vele, noodzakelijke, zorgarbeid die vrouwen verrichten in een samenleving die hen geen andere keuze laat.

Juni 2014 - juni 2015
In de aanloop naar de 20ste verjaardag van het Peking Actieplatform in 2015 voert UN Women een heel jaar lang campagne  om een nieuwe impuls te geven aan de doelstellingen van Peking met hernieuwde engagementen, versterkte acties en meer middelen.
Iedere maand zet UN Women één van de 12 strategische actiedomeinen in de kijker. De Vrouwenraad volgt deze campagne op de voet op met korte reacties of aanvullingen op elk maandthema.

De Vrouwenraad toetste het Vlaams Regeerakkoord 2014-2019 aan zijn memorandum. Door het gelijkekansenbeleid v/m in te schrijven in het regeerakkoord komt de nieuwe Vlaamse regering alvast tegemoet aan een eerste aanbeveling van de Vrouwenraad. Een minpuntje is wel dat 'gelijke kansen' geen duidelijk zichtbare schakel is in de verbindingsketen. 

 


print

 

 

 


 
   

 
Prikbord
 
'Vrij Spel - Kinderen Kiezen Wel' is op zoek naar Mystery Shoppers

MILADY! Waar vrouwenrechten echt over gaan

Brochure 'Anti-seksisme: gebruiksaanwijzing'

Empowerend werken met vrouwelijke asielzoekers


 
Volg de Vrouwenraad